Vorig jaar opende TINT West-Brabant op feestelijke wijze bij Midzuid haar deuren. Dit jaar is voorbij gevlogen. Tijd voor een korte terugblik. Professionals, werkgevers, verenigingen en werkontwikkelbedrijven wisten de TINT hub goed te vinden. TINT verzorgde verschillende bijeenkomsten om zo anderen te inspireren met de mogelijkheden van inclusieve technologie voor mensen met een ondersteuningsvraag.
TINT
TINT West-Brabant
Algemeen KIT3 oktober 2024
Deel dit artikel
Pilots inclusieve technologie
Het ziekteverzuim door stress in Nederland ligt hoog (1 op de 4) en ook fysieke klachten spelen een grote rol bij het ziekteverzuim. TINT voerde om deze redenen een pilot stressmonitoring uit bij een tweetal werkontwikkelbedrijven met behulp van de fitbit. Ook voerde TINT een pilot uit over het gebruik van exoskeletten binnen de groene sector in samenwerking met TNO.
Werkgevers ASSA ABLOY en MondzorgPlus droegen bij aan concrete praktijkvoorbeelden. Zoals de beamerprojectie bij MondzorgPlus. Ook was er aandacht voor de inzet van robotisering door middel van een cobot. Goede en vooruitstrevende ontwikkelingen op het gebied van inclusieve technologie.
Thom van Opstal van ASSA ABLOY zegt: “De kracht van het project lag niet alleen in de technologie, maar vooral in de verbindingen die TINT tot stand bracht. Dankzij hun netwerk en expertise kon ASSA ABLOY in contact komen met verschillende bedrijven uit de regio en kwamen wij in aanraking met technologieën waarvan we nog niet eerder gehoord hadden. Het resultaat? Nieuwe inzichten, waardevolle contacten en een succesvol project dat zonder TINT nooit zo’n impact had gehad.”
Bij MondzorgPlus wordt gewerkt met behulp van de beamerprojectie. Natasja Drewes van MondzorgPlus zegt hierover: “Ik denk dat ik het beste kan zeggen dat ik trots ben dat vanuit de hulpvraag vanuit MondzorgPlus, via de pilot van het UWV, er uiteindelijk een geweldig initiatief is ontstaan; TINT West Brabant. We hopen hiermee veel bedrijven te hebben aangezet tot samenwerken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Samen met het onderwijs
Bij TINT komen nieuwe vraagstukken en uitdagingen van de markt binnen, die niet zomaar op te lossen zijn. Door concrete projecten op te stellen rondom de vraag komen we steeds een stapje verder. Met het middelbaar beroepsonderwijs Curio en Avans hogeschool als partners hebben studenten en docenten/onderzoekers hier een belangrijke rol in. Maar liefst 40 studenten werkten afgelopen jaar mee aan verschillende onderzoeken en dit leverde mooie resultaten op. Ook brachten bestuurders en toezichthouders van Avans op 13 september een bezoek aan de TINT.
In the spotlight
Daarnaast nam TINT West-Brabant deel aan het symposium van CTI, de Bob borrel, NL Werkt aan werk, een webinar van KIT en vele andere events. Ook was er aandacht in de media met als kers op de taart de uitzending van EenVandaag. Om zo werkgevers te informeren over het belang van inclusieve technologie op de werkvloer.
Samenwerking TINT hubs in de Nederland
De verschillende TINT hubs in Nederland werken qua onderzoek samen. Ineke van Kruining van TINT West-Brabant en Sjoerd de Vries van TINT Apeldoorn schreven samen met Ellen Wilschut (TNO) en Paul Preenen (Saxion en TNO) het essay Benut regionaal talent met Technohubs Inclusieve Technologiewaarin zij het belang van de TINT hubs voor een inclusieve arbeidsmarkt benadrukken.
Toekomst TINT
TINT zal zich verder bezighouden met de inzet van inclusieve technologie. Met z’n allen; werkgevers, werknemers, professionals, onderwijs en technologiepartijen, bundelen we de krachten en komen we verder.
Geniet nog even van de aftermovie van de opening van TINT West-Brabant of bekijk de website van TINT West-Brabant voor meer informatie.
Meer weten over TINT?
TINT is een samenwerking tussen werkontwikkelbedrijven, werkgevers en onderwijs. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een TINT? Neem dan contact met ons op.
gerelateerde artikelen
Tips & tricks van een publiek-private samenwerking: leren van TINT Apeldoorn
Inclusieve technologie
Publiek-Private Samenwerking
TINT
Technohub INclusieve Technologie (TINT) Apeldoorn bestaat nu 2 jaar. Tijd om de belangrijkste lessen en valkuilen door te geven van een Publieke-Private Samenwerking! Pioniers Mark Scheutjens (kwartiermaker KIT) en Sjoerd de Vries (onderzoeker Saxion Hogeschool) gaven daarom een interactieve workshop over TINT Apeldoorn tijdens het congres ‘De kracht van samen’ op 9 juni jl., georganiseerd door Cedris en SBCM.
VR voor beroepskeuze bij autisme of angststoornissen winnaar van CTI Challenge 2021
CTI
TINT
Virtual Reality
Een consortium van Lucrato, Aventus, Saxion, Weener XL, Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT), TINT Apeldoorn en Universiteit Twente heeft een voorstel ingediend bij Coalitie Technologie voor Inclusie in kader van de CTI Challenge 2021 en behoort tot 1 van de winnaars. Het betreft een groei-pilot met de titel: VR voor beroepskeuze bij autisme of angststoornissen.