De krapte op de arbeidsmarkt is groot en tegelijkertijd hebben heel veel mensen moeite om aan het werk te komen of te blijven. Nieuwe vormen van technologie kunnen worden ingezet om mensen te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk. Cognitieve support technologie (CST) heeft met name voor mensen met een cognitieve en/of psychosociale beperking veel potentie. De technologie kan deze mensen helpen bij het uitvoeren van werkzaamheden. Denk aan stapsgewijze werkinstructies, feedback op het werk, of meer algemene informatie om het werk goed uit te kunnen voeren. Moeilijk werk kan zo gemakkelijker voor hen worden. Groei van de inzet van de technologie (bij sociale werk- en reguliere bedrijven) is noodzakelijk voor het bereiken een hogere participatiegraad van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt.
Eerder onderzoek naar technologie voor cognitieve ondersteuning
In 2020 en 2021 heeft TNO in samenwerking met sociale werkbedrijven pilots uitgevoerd met diverse vormen van cognitieve support technologie. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Goldschmeding Foundation en de Topsector Life Sciences & Health.
Dit project leverde inzicht in:
- De potentie en meerwaarde van de technologie
- Het belang van een mensgerichte benadering bij technologieontwikkeling, keuze en implementatie
- Inzicht in de succes- en faalfactoren en randvoorwaarden
Nieuwe pilots cognitieve ondersteuning op groei en doorstroming
Dit project krijgt nu dus een vervolg waarin drie nieuwe pilots centraal staan. De officiële partners van de pilots zijn Werkzaak Rivierenland, Senzer en Anchiano.
De Groen App voor de groenvoorziening, die medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt in hun werk, werd eerder in opdracht van IJmond Werkt ontwikkeld en geevalueerd door TNO en Anchiano. Deze app omvat een Artificial Intelligence (AI-)model die de medewerkers helpt om vast te stellen of de juiste ‘plantsoenkwaliteit’ is gehaald. De app (inclusief AI model) wordt in het huidige project doorontwikkeld en ingezet bij vijf sociale werkbedrijven. Een steviger onderbouwing van de effecten van de app op de medewerker en de performance en inzicht in de randvoorwaarden voor toepassing (‘wanneer werkt het wel, en wanner niet) vormen het doel.
Bij het werkbedrijf Senzer wordt beamerprojectie al enige jaren toegepast bij assemblagewerk. In het huidige project zoomen we in op de plaatsing van sw-medewerkers bij reguliere bedrijven en de barrieres die daarbij kunnen optreden. Doel van deze pilot is vast te stellen wat de bijdrage van technologie kan zijn bij succesvolle doorstroming van medewerkers. Welke barrieres kunnen worden weggenomen en hoe? Daarbij kijken we vooral naar de factoren die daarbij van belang zijn. Denk aan organisatiekenmerken, kenmerken van medewerkers, de begeleiding van medewerkers.
Ook in een pilot bij werkbedrijf Werkzaak Rivierenland ligt de focus op doorstroming en zijn de doelstelling vergelijkbaar als in de bovenstaande pilot. Werkzaak Rivierenland werkt samen met de reguliere onderneming RAVAS. Met deze bedrijven gaan we eerst vaststellen welke vorm van CST het meest geschikt is. We zullen dat vaststellen in een gezamenlijke, zogenaamde Canvas-sessie.
Opschaling
Meer nog dan in voorgaande pilots zijn we in dit project gericht op opschaling van de inzet van de technologie, met name het in gang zetten van de noodzakelijke veranderingen bij sociale werk- en reguliere bedrijven en bij andere partners in het sociale domein. Verandering die nodig zijn om meer mensen met een cognitieve arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te helpen.
Blijf op de hoogte via inclusievetechnologie.nl
De komende 2 jaar zullen we je over de voortgang van project regelmatig informeren via inclusievetechnologie.nl.
Contact
Geïnteresseerd in dit project of andere van onze programma’s neem contact met ons op.