ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Technologie voor cognitieve ondersteuning: groei en doorstroming

Digitale werkinstructies via tablet of via beamerprojecties kunnen meer (complex) werk toegankelijk maken voor medewerkers met een cognitieve beperking. Willen we echter impact realiseren dan zal het gebruik van technologie verder moeten toenemen zowel bij sociaal werkbedrijven als bij reguliere bedrijven. In een nieuw onderzoeksproject, geleid door TNO, doen we onderzoek naar deze technologie met de focus op groei van de inzet en plaatsing van mensen met een beperking in een reguliere werkomgeving.

  • Cognitieve beperking
  • Inclusieve technologie
  • TKI-LSH 2
Medewerker aan het werk met de GroenApp

De krapte op de arbeidsmarkt is groot en tegelijkertijd hebben heel veel mensen moeite om aan het werk te komen of te blijven. Nieuwe vormen van technologie kunnen worden ingezet om mensen te ondersteunen bij het vinden en behouden van werk. Cognitieve support technologie (CST) heeft met name voor mensen met een cognitieve en/of psychosociale beperking veel potentie. De technologie kan deze mensen helpen bij het uitvoeren van werkzaamheden. Denk aan stapsgewijze werkinstructies, feedback op het werk, of meer algemene informatie om het werk goed uit te kunnen voeren. Moeilijk werk kan zo gemakkelijker voor hen worden. Groei van de inzet van de technologie (bij sociale werk- en reguliere bedrijven) is noodzakelijk voor het bereiken een hogere participatiegraad van kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt.

Eerder onderzoek naar technologie voor cognitieve ondersteuning

In 2020 en 2021 heeft TNO in samenwerking met sociale werkbedrijven pilots uitgevoerd met diverse vormen van cognitieve support technologie. Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Goldschmeding Foundation en de Topsector Life Sciences & Health.
Dit project leverde inzicht in:

  1. De potentie en meerwaarde van de technologie
  2. Het belang van een mensgerichte benadering bij technologieontwikkeling, keuze en implementatie
  3. Inzicht in de succes- en faalfactoren en randvoorwaarden

Nieuwe pilots cognitieve ondersteuning op groei en doorstroming

Dit project krijgt nu dus een vervolg waarin drie nieuwe pilots centraal staan. De officiële partners van de pilots zijn Werkzaak Rivierenland, Senzer en Anchiano.

De Groen App voor de groenvoorziening, die medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunt in hun werk, werd eerder in opdracht van IJmond Werkt ontwikkeld en geevalueerd door TNO en Anchiano. Deze app omvat een Artificial Intelligence (AI-)model die de medewerkers helpt om vast te stellen of de juiste ‘plantsoenkwaliteit’ is gehaald. De app (inclusief AI model) wordt in het huidige project doorontwikkeld en ingezet bij vijf sociale werkbedrijven. Een steviger onderbouwing van de effecten van de app op de medewerker en de performance en inzicht in de randvoorwaarden voor toepassing (‘wanneer werkt het wel, en wanner niet) vormen het doel.

Bij het werkbedrijf Senzer wordt beamerprojectie al enige jaren toegepast bij assemblagewerk. In het huidige project zoomen we in op de plaatsing van sw-medewerkers bij reguliere bedrijven en de barrieres die daarbij kunnen optreden. Doel van deze pilot is vast te stellen wat de bijdrage van technologie kan zijn bij succesvolle doorstroming van medewerkers. Welke barrieres kunnen worden weggenomen en hoe? Daarbij kijken we vooral naar de factoren die daarbij van belang zijn. Denk aan organisatiekenmerken, kenmerken van medewerkers, de begeleiding van medewerkers.

Ook in een pilot bij werkbedrijf Werkzaak Rivierenland ligt de focus op doorstroming en zijn de doelstelling vergelijkbaar als in de bovenstaande pilot. Werkzaak Rivierenland werkt samen met de reguliere onderneming RAVAS. Met deze bedrijven gaan we eerst vaststellen welke vorm van CST het meest geschikt is. We zullen dat vaststellen in een gezamenlijke, zogenaamde Canvas-sessie.

Opschaling

Meer nog dan in voorgaande pilots zijn we in dit project gericht op opschaling van de inzet van de technologie, met name het in gang zetten van de noodzakelijke veranderingen bij sociale werk- en reguliere bedrijven en bij andere partners in het sociale domein. Verandering die nodig zijn om meer mensen met een cognitieve arbeidsbeperking duurzaam aan het werk te helpen.

Blijf op de hoogte via inclusievetechnologie.nl

De komende 2 jaar zullen we je over de voortgang van project regelmatig informeren via inclusievetechnologie.nl.

Contact

Geïnteresseerd in dit project of andere van onze programma’s neem contact met ons op.

 

gerelateerde artikelen

Wegwijzer voor inclusieve technologie

  • Inclusieve technologie
  • Slimme technologie
  • TKI-LSH

Meer kansen op duurzaam werk De matrix is de eerst stap in een groter project met daarin ook pilots. Het project beoogt bij te dragen aan meer kansen voor mensen op een duurzame plek op de arbeidsmarkt. Dat is goed voor de bedrijven die willen bijdragen aan een inclusieve arbeidsmarkt én voor de medewerkers met een cognitieve arbeidsbeperking. We weten namelijk dat waardevol werk een positieve invloed heeft op het levensgeluk en gezondheid van mensen. Bekijk de matrix Organisatie Vanuit de Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) initiëren de partners – Kenniscentrum inclusieve en sociale werkgelegenheid en TNO – onderzoeksprojecten om kennis over inclusieve technologie samen op te bouwen en breed te delen, met het oog op een meer inclusieve arbeidsmarkt. In dit project werken wij nauw samen met sociale werkbedrijven en partners die de technologie leveren. TNO Sustainable Productivity & Employment voert het project uit. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Goldschmeding Foundation en de Topsector Life Sciences & Health (TKI LSH). Download de publicatie: wegwijzer voor inclusieve technologie

Lees meer

Pilots: kansen van technologie voor mensen met een arbeidsbeperking

  • Inclusieve technologie
  • Pilots

De ervaringen en lessen uit deze pilots zijn samengevat in een artikel voor STAD 2019: ‘Kansen van technologie voor mensen met een arbeidsbeperking’. Nieuwe technologie kan helpen bij het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt. De laatste jaren ontstaan nieuwe mogelijkheden door ontwikkelingen op uiteenlopende technologische gebieden. Denk aan augmented reality, exoskeletten, robotica, sensoren en big data. Onderstaande afbeelding geeft een beeld van welke technologie ingezet kan worden om mensen met lichamelijke, cognitieve en/of psychische beperking te ondersteunen. Afbeelding:inzet verschillende technologieen bij beperkingen Kansen op de arbeidsmarkt De ervaringen met de verschillende pilots tonen de potentie van nieuwe technologie. Het vergroot het werkplezier van mensen met een arbeidsbeperking. Daarnaast vergroot het hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze kunnen complexer werk verrichten en zijn flexibeler inzetbaar. Daardoor is het ook voor werkgevers en SW-bedrijven interessant om te innoveren. Vertrekpunt Resultaten uit de pilots laten zien dat technologie zeker een oplossing kan zijn voor inzetbaarheids- en/of productiviteitsvraagstukken. Dat moet echter niet het vertrekpunt zijn. Het is belangrijk om uit te gaan vragen als: Wat zijn de meest urgente knelpunten voor een specifieke groep werknemers bij de uitvoering van specifiek werk? Zijn dat knelpunten op cognitief, lichamelijk en/of psychosociaal vlak? En wat betekenen die knelpunten voor de mensen met een beperking en voor het bedrijf? Lees meer over de ervaringen uit de pilots in het artikel ‘Kansen van technologie voor mensen met een arbeidsbeperking‘

Lees meer

Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsraad-rapport ‘Het betere werk’

  • Inclusieve technologie
  • Sociale innovatie
  • Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsraad
  • WWR

Hoe technologie kan bijdragen aan meer, kwalitatief goed werk voor mensen met een beperking. Onlangs presenteerde de WRR – Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid het rapport ‘Het betere werk’. Technologische en sociale innovatie hand in hand Technolisering, flexibilisering en intensivering leiden tot weinig baanzekerheid en daarmee tot een beperkte grip op het leven en inkomenszekerheid. De WRR benadrukt in het rapport dat als technologische en sociale innovatie hand in hand gaan, technologie zeker kan bijdragen aan de kwaliteit en regelruimte van werk. Kennis ontwikkelen en toegankelijk maken is hierbij van belang, aldus de WRR. De Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) en de Coalitie Technologie voor Inclusie (CTI) zetten zich daarvoor in. Op 12 december jl. organiseerden ze samen het congres ‘De Kracht van Inclusieve Technologie’ waar de laatste inzichten en concrete praktijkvoorbeelden werden gedeeld. Bekijk de video hieronder voor een terugblik.

Lees meer

Congres focust op kansen van technologie voor mensen met een beperking

  • Inclusieve technologie

Het congres werd georganiseerd door de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) en de Kennisalliantie Inclusieve Technologie (KIT). Innovaties voor een inclusieve arbeidsmarkt De arbeidsparticipatie van mensen met een beperking is in Nederland al heel lang te laag. Zelfs nu de economie op volle toeren draait, staan er nog teveel mensen met een beperking langs de kant. Een paar jaar geleden startten CTI en KIT daarom met het onderzoeken van hoe technologische innovatie kan bijdragen aan een inclusievere arbeidsmarkt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een exoskelet voor mensen met fysieke beperkingen. In samenwerking met gemeenten, technologiepartners, sociale werkbedrijven en reguliere bedrijven zijn er inmiddels 10 pilotprojecten uitgevoerd. De pilots laten ook het belang zien van goede analyse, passende mensgerichte oplossingen en maatwerk bij implementatie van technologie. Opgedane kennis en praktijkvoorbeelden werden tijdens het congres gedeeld. Extra investering voor inclusieve werkplekken Tijdens het congres maakte Staatssecretaris van Ark bekend een pilot generieke werkvoorziening te starten. Daarmee wil het ministerie het voor werkgevers simpeler maken om mensen met een beperking in dienst te nemen en te houden. De staatssecretaris stelt hiervoor 8 miljoen euro beschikbaar. Tamara van Ark over het congres: “Ik ben erg blij met de bevlogen bijdragen, de verbinding die wordt gemaakt tussen mensen die slimme dingen bedenken en werkgevers die bereid zijn deze stap te zetten. Houd die bevlogenheid vast! Laten we met elkaar in gesprek blijven.” De kansen en uitdagingen van inclusieve technologie Bas van de Haterd, auteur, adviseur en spreker, benadrukte de toegevoegde waarde van technologie in de selectieprocedure. Waar mensen soms lastig voorbij een beperking kijken of vooroordelen meenemen, zien robots iemands talent. De focus verschuift. Dat creëert kansen voor mensen met een beperking om aan de slag te gaan. Lars van der Hoorn, directeur Brainport Assembly, deelde zijn kennis vanuit het ondernemersperspectief. ‘Inclusief ondernemen heeft alleen toekomst als het ook financieel goede resultaten oplevert’, aldus Van der Hoorn. De combinatie van technologie en inclusie kan daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Van der Hoorn stimuleert bedrijven om producten niet meer in het buitenland te laten produceren, maar in Nederland met inzet van mensen met een beperking. Rick Brink, Minister van Gehandicaptenzaken pleitte om mensen met een beperking aan te spreken op hun talenten en niet op hun beperkingen. Technologie kan helpen om de samenleving en werk toegankelijker te maken. Inspireren en samen innoveren Doel van het congres was om onder andere werkgevers, ondernemers, technologiepartners en beleidsmakers te inspireren. Voorbeelden uit de praktijk lieten zien dat technologie kansen biedt voor onder andere ondersteuning, inzetbaarheid, productiviteit en kwaliteit. Maar de inzet van technologie vraagt ook om het maken van verstandige keuzes. De inzet biedt veel potentie, maar is geen belofte. CTI en KIT blijven daarom inzetten op onderzoek, advies en implementatie van inclusieve technologie. Met als belangrijkste doel, mensen met een arbeidsbeperking duurzaam aan het werk. Technologie biedt kansen.

Lees meer