ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsKIT

Inclusieve technologieën

Inclusieve technologie helpt mensen met een ondersteuningsvraag bij het vinden van passend werk en zorgt dat zij duurzaam aan het werk blijven.

Wat is inclusieve technologie

Inclusieve technologie is technologie die hulp biedt aan mensen met een ondersteuningsvraag om een baan te vinden en ze duurzaam inzetbaar te maken. Er zijn verschillende vormen van inclusieve technologie zoals een cobot, vertaaltechnologie of virtual reality.

Inclusieve technologie wordt ingezet op verschillende gebieden:

Ben je benieuwd naar welke technologieën er zijn? Klik op de bovenstaande links of ga in het hoofdmenu naar technologieën.

Iedereen aan het werk met technologie

Werken is voor ieder mens belangrijk, maar helaas niet voor iedereen weggelegd. Voor mensen met een ondersteuningsvraag kan het lastig zijn om aan werk te komen en aan het werk te blijven. De Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) maakt zich daarom hard voor de inzet van technologieën, om ook mensen met een ondersteuningsvraag aan het werk te krijgen en duurzaam inzetbaar te maken.

Voordelen inzet technologie voor (toekomstige) werknemers

Het inzetten van mensen met een ondersteuningsvraag biedt veel mogelijkheden. Zo krijgen sectoren die staan te springen om goed personeel door de inzet van inclusieve
technologie mogelijkheden om het personeelsbestand uit te breiden met gemotiveerd en duurzaam inzetbare medewerkers. Dit biedt bijvoorbeeld oplossingen voor personeelstekort.

Pilots: het testen van inclusieve technologie in de praktijk

Om de participatie van personen met een ondersteuningsvraag te bevorderen, initiëren en faciliteren we in samenwerking met diverse bedrijven en werkontwikkelbedrijven in Nederland pilots met inclusieve technologie. De succesvolle tests van verschillende technologieën laat zien dat inclusieve technologie kansen biedt voor mensen met een ondersteuningsvraag. Lees meer over de pilots en andere programma’s rondom inclusieve technologie.

Meer weten over inclusieve technologie voor mensen met een ondersteuningsvraag?

We helpen je graag aan een antwoord op je vragen, bekijk onze checklist. Ook samen sparren over een mogelijke toepassing van inclusieve technologieën in jouw organisatie doen we graag. Neem contact met ons op.

Artikelen over inclusieve technologie

Terugblik TINK Cedris: betrek je medewerkers vanaf het begin bij inzet technologie

  • Inclusieve technologie
  • Pilots
  • TINK

Op 7 december organiseerde KIT voor Cedris leden het TINK webinar: inclusieve technologie in de praktijk. We vroegen Kim Kranenborg en Ellen Wilschut, onderzoekers bij TNO de deelnemers mee te nemen in de ervaringen die zijn opgedaan in een programma over inzet van inclusieve technologie bij sociale werkbedrijven. De sociale werkbedrijven die vanaf het begin betrokken zijn bij KIT, Tomingroep, IJmond Werkt en Inclusief Groep vertelden over hun ervaring met inclusieve technologie. Lees hier de samenvatting van de bijeenkomst.

lees meer
Smart beamer bij Inclusief Groep

Innovatie vanaf de werkvloer: inzet van de 3D-printer

  • 3D printer
  • DCW
  • Inclusieve technologie

Sommige productiemedewerkers van DCW kunnen hun werkzaamheden vanwege beperkte belastbaarheid maar gedeeltelijk, kort of helemaal niet uitvoeren. Hierdoor is het lastig om passend werk aan te bieden aan deze groep. Twee werkassistenten uit de doelgroep hebben daarom hulpmiddellen op maat bedacht die worden gemaakt met behulp van een 3D printer.

Lees meer
Medewerker DCW aan het werk met hulpmiddel

KIT on Tour : Inspiratie - Inclusie - Innovatie – Technologie

  • Inclusieve technologie
  • KIT on tour
  • West4Work

KIT on tour: twee dagen inspiratie rond technologie voor inclusie op 4 en 5 november in Kortrijk, België. Op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe krijgen én houden we meer mensen aan het werk met inzet van technologie? Welke mogelijkheden biedt technologie voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt?

Lees meer
Hand raakt robot hand aan

Gegroeid in het werk met behulp van de Operator Support System

  • Inclusieve technologie
  • Operator Support System
  • Pilots

Christoffer werkt nu 7 jaar bij Senzer en was één van de eerste deelnemers aan de pilot Operator Support System (OSS) bij Senzer. Vanuit Senzer is hij gedetacheerd bij Dorel waar hij werkt aan de assemblage van autokinderstoeltjes. Rob Kerkhof is zijn werkleider. Hoe gaat het werken nu binnen Dorel na de pilot?

Lees meer
Christoffer aan het werk bij Dorel met OSS