Doel
We onderzoeken welke technologieën mensen met een cognitieve ondersteuninsgvraag kunnen ondersteunen in het werk. Met dit project willen we meer kennis opdoen over de effecten van technologie op mens, bedrijf en samenleving. Hierbij leggen we in de pilots de focus op augmented reality (AR) en virtual reality (VR).
Doelgroep
De doelgroep bestaat uit mensen met een cognitieve ondersteuningsvraag.
Mensen met een cognitieve ondersteuningsvraag kunnen moeite hebben met:
- Redeneren;
- Denksnelheid;
- Lezen;
- Schrijven;
- Spreken en luisteren;
- Geheugen;
- Leren;
- Ongestructureerde taken;
- Flexibiliteit;
- Beslissen;
- Aandacht;
- Concentratie.
Deze ondersteuningsvragen komen vaak voor in combinatie met andere ondersteuningsvragen, zoals psychosociale ondersteuningsvragen. De mensen in onze doelgroep ondervinden belemmeringen bij het zoeken van werk en hebben moeite (duurzaam) aan het werk te blijven. De doelgroep bestaat uit werkenden (al dan niet in een beschutte omgeving) en niet-werkenden.
Pilots met focus op AR en VR
Voor het project worden ook vier pilots uitgevoerd bij werkontwikkelbedrijven en sociale ondernemingen. In deze pilots worden concrete technologische toepassingen gerealiseerd, geïmplementeerd en geëvalueerd. De nadruk ligt op toepassingen van augmented reality (AR) en virtual reality (VR), zoals projectiesystemen, smart glasses en tablets.
Ons streven is om een antwoord te vinden op de vraag hoe technologie zodanig kan worden ingezet dat ieder mens tot zijn recht komt. We gaan daarbij uit van inclusiviteit, op het snijvlak van mens en werk. De focus ligt op duurzaam, passend werk vanuit het perspectief van de mens. De inzet van technologie biedt verschillende mogelijkheden om mensen met een ondersteuningsvraag meer kansen te geven op de arbeidsmarkt en duurzaam inzetbaar te zijn. Dit vraagt tegelijkertijd om een parallel perspectief vanuit de markt. Het project zal met name succesvol zijn wanneer het voor marktpartijen ook commercieel haalbaar is om in te zetten op inclusieve technologie. In dat geval krijgen ondernemers toegang tot een belangrijke groep mensen met (onbenut) arbeidspotentieel.
Stakeholders
In dit project zijn de volgende stakeholders direct betrokken:
- TNO (onderzoek)
- Kennisalliantie Inclusie & Technologie: Kenniscentrum Inclusieve en sociale werkgelegenheid en TNO (sturing / disseminatie)
- Tomin Groep (Sociaal Werkbedrijf Hilversum; lid Cedris) (pilot-bedrijf)
- Gresbo / Proson (Sociaal Werkbedrijf Nunspeet / Ermelo; lid Cedris) (pilot-bedrijf)
- Goldschmeding Foundation (investeerder)
- Topconsortia voor Kennis en Innovatie Life Science & Health (TKI LSH) (investeerder)
Publicaties
Project: nieuwe technologie en inclusiviteit
Wegwijzer voor inclusieve technologie
Cognitieve ondersteuningstechnologie bij Tomingroep
Operator Support System bij Inclusief Groep
App met Artificial Intelligence in de groenvoorziening bij IJmond Werkt!
Publicatie: hoe bereiken we een inclusieve arbeidsmarkt?
Contact
Geïnteresseerd in onze programma’s of in het programma van TKI-LSH? Neem contact met ons op.