Ga naar inhoud

Je gebruikt een verouderde browser

Upgrade je browser om je ervaring en veiligheid te verbeteren.

Upgrade mijn browser
 

Cobots bij UW Utrecht

Hoe kunnen we technologische hulpmiddelen inzetten om onze medewerkers te ondersteunen? Dat onderzoekt UW Utrecht in een pilot.

De pilot

UW Utrecht is het sociale werkbedrijf van Utrecht. Al een aantal jaren produceert UW stalen frames voor zonnepanelen voor het bedrijf Sunbeam. Met name het repeterende karakter van de werkzaamheden maakt het werk zwaar. Dat was dan ook de aanleiding voor UW om te onderzoeken of technologische hulpmiddelen de medewerkers kunnen ondersteunen. Aan de start van de pilot heeft TNO gekeken wat de knelpunten zijn in het productieproces. Dit leidde tot enkele verbetervoorstellen.

Op basis van de analyse en voorstellen van TNO voegde UW Utrecht een rollerbaan en een verstelbare tafel toe aan een productielijn. Deze opzet komt de ergonomie van de medewerkers ten goede. Toch bood de nieuwe opstelling nog niet de gewenste oplossing. Een belangrijke reden daarvoor is dat medewerkers meer moeten samenwerken dan dat ze gewend zijn.

Tweede fase

In de tweede fase van de pilot gaat UW Utrecht onderzoeken of de inzet van cobots (collaboratieve robots) een passende oplossing biedt. Arjan Vos, bedrijfsleider productie, ging daarvoor in gesprek met verschillende technologiebedrijven. De brede inzetbaarheid van de technologie vindt hij daarbij een belangrijk aandachtspunt: “Ik wil technologie onderzoeken en invoeren die breed inzetbaar is op verschillende soorten werk en liefst ook bij andere bedrijven die met mensen met een beperking werken.”


De Kennisalliantie Inclusie en Technologie is een initiatief van: