ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Van start met inclusieve technologie? Download de KIT Checklist

  • Checklist
  • Inclusieve technologie

Heb je interesse in de inzet van inclusieve technologie in je bedrijf? Wil je de kans op succes vergroten, maar weet je niet waar je moet beginnen? De Kennisalliantie Inclusie en Technologie (KIT) heeft hiervoor de KIT checklist ontwikkeld. Speciaal voor bedrijven met interesse in toepassing van nieuwe technologie, in relatie tot inzet van mensen met een beperking.

De Kennisalliantie Inclusie en Technologie heeft de afgelopen jaren de nodige ervaringen opgedaan met het inzetten van nieuwe technologie in bedrijfsprocessen. Dat leidde er toe dat mensen met een beperking nu wel complexe werkzaamheden kunnen uitvoeren of zelfredzamer zijn geworden, soms was de inzet van een bepaalde technologie niet passend of was er onvoldoende draagvlak binnen de organisatie om het tot een succes te maken.

KIT realiseert zich dat projecten soms sterk vanuit enthousiasme voor een bepaalde technologie worden aangevlogen en dat daarmee een duidelijke analyse van het onderliggende probleem onvoldoende aandacht krijgt. Ook zijn er situaties waarin bijvoorbeeld een exoskelet wel een oplossing biedt, maar dat er onvoldoende tijd of geld besteed wordt aan de selectie van het juiste exoskelet. Als deze drempels goed zijn genomen en voor een kansrijke technologie wordt gekozen, blijkt dat er soms onvoldoende aandacht wordt besteed aan draagvlak en impact bij de medewerkers met en zonder beperking. Daarom is het belangrijk om vooraf bij deze punten stil te staan.

KIT checklist 2023/2024 als leidraad

KIT denkt regelmatig mee bij het opstarten van pilots en programma’s. We hebben besloten om de onderwerpen die in de eerste gesprekken aan de orde komen, in de vorm van een checklist voor iedereen beschikbaar te stellen. We hopen dat deze checklist voor bedrijven als leidraad dient als je serieus aan de slag wilt gaan met technologie en inclusie. Download KIT checklist 2023/2024.

Meer informatie over inclusieve technologie?

Neem contact op met Kennisalliantie Inclusie en Technologie. We kijken graag met je mee.

gerelateerde artikelen

Op zoek naar de juiste inclusieve technologie bij Werkzaak Rivierenland

  • Inclusieve technologie
  • TKI-LSH 2
  • Werkzaak Rivierenland

Hoe kies je best passende technologie voor inclusie. Werkzaak Rivierenland en TNO gingen samen op onderzoek uit in een pilot. KIT sprak met Malinda Janssen, programmamanager Technologie en Inclusie bij Werkzaak Rivierenland, over deze pilot en de zoektocht naar de juiste technologie.

Lees meer
Gebouw Werkzaak Rivierenland met houten omheining

MidZuid en hun weg naar innovatie

  • Inclusieve technologie
  • MidZuid
  • Smart beamer

MidZuid is een sociaal werk- en ontwikkelbedrijf van de regio Dongemond. De laatste jaren is daar hard gewerkt om innovatie een plek te geven in de organisatie. Wat vraagt dit nou van een sociaal werk- en ontwikkelbedrijf? En waarom is innovatie belangrijk? Om een antwoord te krijgen op die vragen sprak KIT met Marleen Braakhuis - projectleider Inclusieve Technologie, en Dianne Bekker – manager Innovatie. Ze delen de geleerde lessen met betrekking tot innovatie en inclusieve technologie.

Lees meer
Logo van MidZuid op een roze vlag

Tips & tricks van een publiek-private samenwerking: leren van TINT Apeldoorn

  • Inclusieve technologie
  • Publiek-Private Samenwerking
  • TINT

Technohub INclusieve Technologie (TINT) Apeldoorn bestaat nu 2 jaar. Tijd om de belangrijkste lessen en valkuilen door te geven van een Publieke-Private Samenwerking! Pioniers Mark Scheutjens (kwartiermaker KIT) en Sjoerd de Vries (onderzoeker Saxion Hogeschool) gaven daarom een interactieve workshop over TINT Apeldoorn tijdens het congres ‘De kracht van samen’ op 9 juni jl., georganiseerd door Cedris en SBCM.

Lees meer
Mark en Sjoerd aan het woord

Technologie voor cognitieve ondersteuning: groei en doorstroming

  • Cognitieve beperking
  • Inclusieve technologie
  • TKI-LSH 2

Digitale werkinstructies via tablet of via beamerprojecties kunnen meer (complex) werk toegankelijk maken voor medewerkers met een cognitieve beperking. De toepassing is zeker nog wijd verbreid. Willen we impact realiseren, dat zal het gebruik van technologie verder moeten toenemen, bij sociaal werkbedrijven en bij reguliere bedrijven. In een nieuw onderzoeksproject, geleid door TNO, doen we onderzoek naar deze technologie met de focus op groei van de inzet en plaatsing van mensen met een beperking in een reguliere werkomgeving.

Lees meer
Medewerker met Ipad in de hand aan het werk met de GroenApp