ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsEventsWat wij doenKIT

Werkzaak Rivierenland zet voorleespen in: klein hulpmiddel met impact

Tijdens het TINK Cedris webinar van 8 november 2022 nam Werkzaak Rivierenland de deelnemers mee over de inzet van de voorleespen.

Werkzaak Rivierenland zet voorleespen in: klein hulpmiddel met impact

Voorleespen

Binnen de CTI Challenge is Werkzaak Rivierenland aan de slag gegaan met de voorleespen. Deze pen leest voor wat er op papier, scherm of telefoon staat. Ontworpen voor mensen met een visuele beperking. Een interessante technologie die ook aantrekkelijk lijkt voor verschillende doelgroepen.

Doelgroepen

  • Mensen met een visuele beperking
  • Mensen die laaggeletterd zijn
  • Mensen met NAH, niet aangeboren hersenletsel

De voorleespen wordt ingezet om het werk voor mensen toegankelijker te maken.

Toepassingen

Een werknemer met niet aangeboren hersenletsel heeft de voorleespen gebruikt bij het invullen van een formulier voor een fietsplan. Zonder de voorleespen lukte dit niet.
Een andere werknemer die laaggeletterd is heeft de pen privé uitgeprobeerd. Zo heeft de werknemer voor het eerst een boek uitgelezen. Werknemers zijn enthousiast over de mogelijkheden.

Voordelen voorleespen

  • Eenvoudig hulpmiddel; snel te gebruiken
  • Toepasbaar op tekst op papier, scherm en telefoon
  • Mensen worden meer zelfredzaam, zelfstandigheid neemt toe. Dit geldt zowel voor op het werk als privé.

Nadelen voorleespen

  • Interpretatie kan soms lastig zijn. Bijvoorbeeld als een spreadsheet wordt getoond daarna alle kolommen worden voorgelezen.

Vervolg

Werkzaak Rivierenland heeft nu een voorleespen aangeschaft die door werknemers zowel zakelijk als privé kan worden uitgeprobeerd. Zo is het laagdrempelig toegankelijk voor werknemers.

gerelateerde artikelen

Kansen van innovatieve technologie voor sociale werkgelegenheid

  • Innovatieve technologie

In een aantal pilots onderzoeken we welke meerwaarde de inzet van techniek oplevert voor bijvoorbeeld het sociaal werkbedrijf, de klant, de werknemer en de gemeente. De eerste pilot start nog dit jaar bij de Amfors Groep, waar medewerkers leren en werken door het zogeheten Operator Support Systeem. Het Operator Support Systeem is een goed voorbeeld van techniek die mensen met een cognitieve of verstandelijke beperking verder helpt om complexe assemblages uit te voeren. Medewerkers krijgen via het systeem geprojecteerde werkinstructies te zien die hen stap voor stap door hun taken leiden en hen wijst op fouten. De Amfors Groep gaat in een pilot en in samenwerking met een klant  onderzoeken of het Operation Support Systeem de inzetbaarheid en leerbaarheid van medewerkers kan vergroten. Mogelijk kunnen ze daardoor zelfs doorstromen naar reguliere bedrijven. Assembleren armaturen De Amfors Groep is het sociale werkbedrijf van de gemeenten Amersfoort, Baarn, Leusden, Bunschoten-Spakenburg en Soest. Bij de business unit Metafors werken zo’n 100 mensen, die producten fabriceren en assembleren voor ongeveer 20 klanten. Bijvoorbeeld ledverlichtingsarmaturen voor de klant Innolumis. Op dit moment hebben veel medewerkers met een cognitieve arbeidsbeperking bij Metafors moeite met het aanleren, onthouden en foutloos uitvoeren van assemblagetaken voor Innolumis. De klanten bestellen variabele armaturen van hetzelfde type en daarom moeten medewerkers vaak switchen tussen verschillende type werkzaamheden. Leercurve versnellen en productie verbeteren Het Operator Support Systeem zou de  medewerkers kunnen helpen om hun leercurve te versnellen en de kwaliteit en snelheid van hun productie te verhogen. Ook worden de medewerkers flexibeler, waardoor ze makkelijker kunnen wisselen van taak. Om de pilot overzichtelijk te houden, wordt het Operator Support Systeem ingezet bij de assemblage van een specifiek type armaturen. Als de proef succesvol blijkt, wil Metafors het systeem ook zelf aanschaffen. Samenwerking met TNO voor meer pilots De pilot bij de Amfors Groep is een van de pilots waarin SBCM en Cedris de mogelijkheden van innovatieve technologie gaan onderzoeken. In 2018 volgen meer pilots. Hiervoor zijn SBCM en Cedris een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met TNO. De pilots moeten antwoorden geven op vragen als: In welke situaties levert de inzet van technologie meerwaarde op voor de betrokkenen, zoals het sociaal werkbedrijf, de klant, de werknemer en de gemeente of het UWV? Geldt dat voor alle werksoorten en typen beperkingen? Welke technologieën zijn interessant voor de SW, zoals robotisering, augmented reality en exoskeletten? Wanneer is het voor een ondernemer interessant om te investeren in deze technologie? Waar ligt het omslagpunt waarop een ondernemer kiest voor volledige robotisering en er dus geen werk voor de doelgroep overblijft?

Lees meer