ArtikelenTechnologieënTINTProgramma & pilotsSubsidieregelingEventsKIT

RCT Gelderland aan het woord over Technohub Inclusieve Technologie Apeldoorn

RCT Gelderland is één van de consortium leden van Technohub Inclusieve Technologie Apeldoorn. Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh vertelt over RCT Gelderland, TINT Apeldoorn en waarom zij hierbij betrokken zijn.

RCT Gelderland aan het woord over Technohub Inclusieve Technologie Apeldoorn

Innovatiemakelaars helpen bedrijven stappen zetten

In dit jaarschrift van RCT is te zien hoe bedrijven nieuwe wegen inslaan, kansen benutten en daarbij ondersteuning krijgen vanuit RCT Gelderland; altijd vanuit de gedachte om ze stappen vooruit te laten zetten. De zes innovatiemakelaars van RCT Gelderland werken vraag gestuurd vanuit de ondernemer aan innovatievraagstukken die gaan over slim (nieuwe technologieën inzetten en ICT integreren), schoon (circulair ondernemen en minder verspilling van materialen en energie) en sociaal (denk aan inclusiviteit).

“Het unieke aan ons is, dat we niet vanuit een bepaald concept of volgens een vast format werken”, zegt innovatiemakelaar Marieke op de Weegh. “Wij kijken elke keer naar de vraag van de ondernemer en wat hij nodig heeft om een stap verder te komen. Dat afpellen vind ik vooral leuk. Doorvragen totdat je weet wat de echte vraag is en vervolgens met elkaar de oplossingsrichtingen verkennen. Of zoals mijn collega Harold Vulink het zegt: ‘Wij staan náást de ondernemer.’ We zijn tevreden als we een ondernemer een stap verder helpen, als we bedrijven in beweging krijgen.”

De makelaars hebben een breed netwerk, weten wat er speelt, hoe ze kunnen helpen en wie ze met elkaar kunnen verbinden. Niet alleen binnen het bedrijfsleven, ook met onderwijs- en kennisinstellingen. Dat kan over uiteenlopende vragen gaan zoals digitaliseren van productieprocessen, de inzet van Artificial Intelligence en additive manufacturing of over schoon en sociaal. “We zien in toenemende mate dat bedrijven meer circulair willen ondernemen. Ze kijken hoe zij hun afval- en reststromen kunnen hergebruiken, gaan meer modulair ontwerpen zodat reparatie en refurbishing eenvoudiger worden en investeren in opwekken en opslaan van duurzame energie. Bij het thema sociaal gaat het vaak over arbeidsmarkt- en opleidingsvraagstukken: hoe neem je je medewerkers mee in alle veranderingen en hoe krijg en behoud ik voldoende gekwalificeerde medewerkers?”

Technohub Inclusieve Technologie

Behalve dat makelaars individuele bedrijven hiermee helpen, houden ze ook vaak ‘oploopjes’, waarbij ondernemers met dezelfde vragen van elkaar leren. Toen dat in 2020 fysiek niet meer ging, vonden de bijeenkomsten online plaats.
De makelaars zijn in de rol van ‘verbinder’ vaak betrokken bij grotere samenwerkingsverbanden en projecten. Zoals in Apeldoorn bij de Technohub Inclusieve Technologie (TINT). Deze technohub is erop gericht mensen zo duurzaam en volledig mogelijk inzetbaar te krijgen. In een hybride leeromgeving – zowel op het NewTechPark in Apeldoorn als bij bedrijven – kan worden geëxperimenteerd met technologieën die mensen in een kwetsbare positie ondersteunen in hun werkzaamheden. “Ik noem het bewust zo, want het gaat om mensen met en zónder arbeidsbeperking. Je kunt ook kwetsbaar zijn omdat je werk in de toekomst kan veranderen”, legt Op de Weegh uit.

Reële werksituaties

Voorbeelden van technologische oplossingen zijn een projectiebeamer die een medewerker stap voor stap op de werkplek kan tonen welke handelingen moeten worden verricht of een exoskelet, waarmee iemand langer in staat is zwaarder of repeterend werk te verrichten. “Uitgangspunt hierin zijn voor ons de reële werksituaties”, benadrukt ze. Welke behoeften en vraagstukken hebben werkgevers en -nemers in de praktijk? Wat zijn best practices van beschikbare technologieën? “Daarvan willen we honderd vraagstukken verzamelen.” Op de fysieke locatie in Apeldoorn kunnen bedrijven zelf zien en ervaren welke oplossingen er zijn en hoe die werken.

Meters maken

Het idee voor deze Technohub Inclusieve Technologie kwam vanuit het A&O-fonds dat geld beschikbaar stelde om het plan te ontwikkelen, daarna om het daadwerkelijke plan uit te voeren. Lucrato uit Apeldoorn zocht hiervoor contact met RCT Gelderland en inmiddels is een groot consortium samengesteld. “We hebben een mooie groep van bedrijven, technologiepartners en kennisinstellingen met uiteenlopende ervaring en kennis bij elkaar. Als innovatiemakelaar ben ik in de eerste fase vooral actief geweest om interessante en relevante partijen te verbinden aan het consortium. We zijn in april 2020 gestart, in juni kregen we financiering voor de planvorming en vervolgens was er in november groen licht om de Technohub te realiseren: we hebben in kort tijdsbestek veel meters gemaakt. Het is mooi om te zien welke energie loskomt, omdat mensen uit verschillende disciplines een gezamenlijke ambitie delen.” We zijn nu bezig de Technohub op te zetten en in te richten. “Ik vind het belangrijk dat we mensen vanuit een kwetsbare positie ook naar het reguliere werkproces trekken. Juist in deze schaarse arbeidsmarkt kan technologie helpen om toegang te krijgen tot deze onbenutte talenten.”

Duurzaam kenniscentrum

De bedoeling is dat de Technohub een duurzaam kenniscentrum wordt waar kennisinstellingen, werkgevers en werknemers bij elkaar komen. “Waar je kunt zien op welke wijze je technologie kunt inzetten om mensen duurzaam inzetbaar te krijgen en te houden. Een hub waar je kunt leren, experimenteren, ervaren en waar je geholpen wordt. Hier zie je hoe andere bedrijven werken en waar je met elkaar kennis deelt. RCT Gelderland blijft hierin een partner omdat het past bij onze doelen en activiteiten: relevante partijen verbinden, innovatievraagstukken aanscherpen en ondernemers een stap verder brengen. We proberen iets op gang te brengen waar veel bedrijven op kunnen aanhaken.”

Geïnteresseerd in TINT?

Neem contact op met Kennisalliantie Inclusie en Technologie.

 

gerelateerde artikelen

Maak kennis met het team van KIT: Leendert & Mark

  • Inclusieve technologie

Het team van KIT groeit. Benieuwd naar de verhalen van de medewerkers? In deze rubriek gaan medewerkers met elkaar in gesprek over hun werkzaamheden en visie op inclusie. Deze week stellen Kwartiermakers Leendert Bos en Mark Scheutjens zich voor.

Lees meer
Links op de foto Leendert Bos, rechts Mark Scheutjens

Kunstmatige intelligentie in het onderwijs

  • AI
  • Artificial Intelligence
  • Kunstmatige intelligentie

Hoewel op de arbeidsmarkt en in het onderwijs al gebruik gemaakt wordt van inclusieve technologie, blijft het volwassenenonderwijs achter. In het tweede gedeelte van een tweeluik onderzoeken Ina den Hollander en Ben Vaske wat AI en ChatGPT kunnen betekenen voor het onderwijs.

Lees meer
Laptop op een bureau. Op het scherm van de laptop staat ChatGPT open, een voorbeeld van kunstmatige intelligentie.

Wat is talent en skills technologie?

  • Talent en skills technologie

Inclusieve technologie omvat een breed scala aan toepassingen. Wat valt er precies onder? Om die vraag te beantwoorden, belichten we de komende weken de verschillende soorten inclusieve technologie. Deze keer leggen we uit wat talent en skills technologie inhoudt.

Lees meer
Op de foto is een vergrootglas te zien. In het vergrootglas staat een foto van een vrouw met een VR-bril op. Boven de afbeelding staat de tekst Talent en skills technologie.

Pilots inclusieve technologie in circulaire sector

  • Pilots
  • ZonMw

In de circulaire industrie is er serieuze interesse in de toepassing van inclusieve technologie. TNO start daarom samen met Saxion en andere partners drie pilots. In deze pilots wordt gekeken hoe werkzaamheden in deze sector met technologie toegankelijker gemaakt kunnen worden.

Lees meer